Republika Azerbejdžan

Republika Azerbejdžan i njeno rukovodstvo su tokom proteklih decenija postavili čvrst socijalno-ekonomski i kulturni temelj i bazu za opšti preporod zemlje nakon ostvarene državne nezavisnosti, negujući takve opšte ljudske vrednosti kao što su nezavisnost, pravda, demokratija, nacionalni napredak, otvaranje prema svetu,- istovremeno pružajući mogućnosti svakom građaninu da ostvari pravo na slobodan život i poboljšanje sopstvenog blagostanja.
Ostvarenje ovih ciljeva i zadataka direktno je vezano za ime istaknutog lidera, državnika i političara Hejdara Alijeva čiji se jubilej, 90.- godišnjica od rođenja, obeležava ove godine!

Hejdar Alijev je preminuo u decembru 2003. godine, kada mu je bilo 80 godina!

On je trinaest godina, od 1969. do 1982. godine upravljao Azerbejdžanskom Sovjetskom Socijalističkom Republikom, a od juna 1993. godine do decembra 2003., bio je prvi čovek države - Predsednik nezavisne Republike Azerbejdžan!

Retki su slučajevi u istoriji kada jedan lider upravlja zemljom za vreme dvaju društveno- političkih sistema, a Hejdar Alijev je to umeo, mogao i nadasve znao!

Za vreme svakog društvenog sistema ( i onog kada je Azerbejdžan bio u sastavu Velikog Sovjetskog Saveza, kao i kada je postao nezavistan obnovom svoje državnosti ), veliki državnik i političar Hejdar Alijev je ojačao ekonomiju Azerbejdžana, uzdigao njegovu slavu i autoritet, očuvao njegove nacionalne interese, kulturu i mentalitet kao i sveukupni moralni duh nacije.

Hejdar Alijev je prošao slavan životni put opštenacionalnog lidera kao državnik i ličnost visokog intelekta, proverenog znanja i dokazanog životnog iskustva! O dalekosežnosti njegovih pogleda na svet kao i donetih odluka i učinjenih izbora svedoče, poslednjih decenija,- neprestani privredni rast i ekonomski uspon Republike Azerbejdžan.

Godine 1991. Republika Azerbejdžan je izbila na put izgradnje državne nezavisnosti!

Drugim dolaskom na vlast Hejdara Alijeva,1993. godine, Republika Azerbejdžan je, otvarajući novu stranicu svoje istorije, preduzela korake usmerene ka ostvarivanju ideje o stvaranju demokratske, pravne i sekularne države koja se oslanja na nacionalne i svetske vrednosti, shvatajući da samo jaka i zrela država može da garantuje ostvarivanje prava svojim građanima, unapređenje sloboda, zaštitu i brži prosperitet ljudi i zajednice u celini!

Zahvaljujući naftnoj strategiji, čiji je kreator Hejdar Alijev, Azerbejdžan danas posredstvom mreže izvoznih gasovoda i naftovoda igra vodeću ulogu u energetskom koridoru Istok-Zapad i obezbeđivanju energetske bezbednosti Evrope. Tokom ovog perioda, ponovo je oživeo i istorijski Put svile.

Danas Azerbejdžan, pod rukovodstvom predsednika Ilhama Alijeva, ostajući privržen političkom delu i međunarodnom kursu opšte prihvaćenog, nacionalnog Lidera Hejdara Alijeva, u svemu predstavlja zemlju sa veoma brzim i dinamičnim razvojem!

Zahvaljujući političkim i ekonomskim reformama koje je šef države uspešno nastavio, aktivnoj spoljnoj politici otvaranja prema svetu, svetskim tekovinama i vrednostima,- Republika Azerbejdžan je, sa sigurnošću možemo zaključiti, postala Lider u regionu!