Први шаховски турнир амбасада „Београд 2019“

У Свечаној сали Скупштине града одржан је први хуманитарни шаховски турнир амбасада под називом „Београд 2019“. Ова јединствена манифестација, фестивал хуманости и древне игре одржана је под Високим покровитељством Града Београда уз подршку Одбора за спољне послове Народне скупштине Републике Србије, Шаховског савеза Србије и бројних других партнера и пријатеља.

Поред присутних представника дипломатских мисија акредитованих у Србији, на турниру су учествовала и деца из хуманитарне организације „Живимо заједно", из специјалне школе „Вељко Радмановић", из Математичке гимназије, дечији хор Предшколске установе „11 април" из Новог Београда.

Sahovski-turnir-ambasada

Подршку турниру пружили су Амбасада Азербејџана у Београду и хуманитарна организација „Буди срећан" из Београда, као и бројне јавне личности међу којима су били песник Љубивоје Ршумовић, легендарни велемајстор Александар Матановић, председник Шаховског савеза Србије Владан Цогољевић и бројни представници медија.

Друштво српско-азербејџанског пријатељства (ДСАП) покренуло је ову хуманитарну акцију у циљу промовисања хуманости и афирмације доброчинства, алтруизма и донаторства као друштвених вредности првог реда, са жељом да помогне социјално угроженим категоријама деце у стварању бољих и хуманијих услова живота, посебно кроз бављење спортом, а нарочито шахом.

На завршној свечаности уручене су захвалнице и пригодни поклони свим учесницима и пријатељима ове хуманитарне манифестације.

Вест са сајта РТС можете погледати на линку >>

Први хуманитарни шаховски турнир Амбасада

Prvi-humanitarni-šahovski-turnir-ambasada

 

Special recognition of the Serbia – Azerbaijan Friendship Society to Minister Shahin Mustafayev

At the 5th session of the Mixed Intergovernmental Committee for Economic Cooperation between Serbia and Azerbaijan, the political relations of the two countries were highly assessed and at the level of the strategic partnership. Serbia – Azerbaijan Friendship Society, whose representatives participated in the work of the assembly, provides a significant contribution to the overall relations of the two friendly countries.

Dejan Đerić, Šahin Mustafajev, Zoran Sam i Vladan Škorić

Ministar Šahin Mustafajev sa rukovodstvom DSAP, predsednikom i zamenikom predsednika Zoranom Samom i Vladanom Škorićem, i članom UO DSAP Dejanom Đerićem prilikom susreta u Palati Srbija, 7.decembra 2018.

On this occasion, a meeting was held with the Azerbaijani Minister of Economy and Industry Shahin Mustafayev. As a sign of friendship and personal contribution to a high level of bilateral relations, and in the presence of the Deputy Prime Minister and Minister of Trade Rasim Ljajic, the delegation of the Serbian-Azerbaijani Friendship Society, President and Deputy President Zoran Sam and Vladan Skoric, and IO DSAP Dejan Djeric handed a special guest – crystal plaque with consecration, and said that with this gesture and numerous activities in the past six years, the Company provides its full contribution to the improvement of friendly relations and implementation of the Joint Action Plan strategic partnership, signed on 21 May. г. in Baku by the President of Serbia and Azerbaijan Alexander Vucic and Ilham Aliyev.

Djeric-AbassadorHasanov-Ljajic-Sam-Skoric

Dejan Djerić, član IO DSAP, Ambasador Azerbejdžana Eldar Hasanov, Potpredsednik Vlаde i ministаr spoljne i unutrаšnje trgovine i telekomunikаcijа  Rasim Ljajić, Ministar ekonomije i industrije Shahin Mustafayev, Predsednik i zamenik predsednika DSAP Zoran Sam i Vladan Škorić

5-Medjuvladin-komitet-70122018

Susret predstavnika Društva sa Azerbejdžanskom delegacijom na 5.Međuvladinom komitetu SRB - AZ, 07.12.2018.

 

Игра шарених нити

Етнографски музеј у Београду гостоваће са изложбом Игра шарених нити: колекција пиротских ћилима Етнографског музеја у Београду у Музеју тепиха Азербејџана у периоду од 7. oктобра до 6. новембра 2016. Кустос изложбе је Марина Цветковић, музејски саветник. Овај престижни музеј занимљивог архитектонског решења, отворен 2014, специјализован је управо за чување и презентацију тепиха и ћилима, једног од најважнијег сегмената културног наслеђа Азербејџана.
01url

На изложби Игра шарених нити Етнографски музеј истиче изузетну културно–историјску и уметничку вредност пиротског ћилимарства које представља највиши домет текстилног стваралаштва Србије. На изложби се на примеру 26 одабраних експоната сагледава специфичан развој и трансформација пиротског ћилимарства као дела ширих друштвено-економских и историјских промена српског друштва. Културна јавност Бакуа ће имати прилику да представљањем пиротских ћилима оствари увид у сличности и различитости орнаманета на теписима и ћилимима Азербејџана и Србије, насталих као резултат културне размене и контаката у 18. и 19. веку.

Изложбу прати и ликовно богато опремљен каталог на српском и енглеском језику Два лица- каталог пиротских ћилима Етнографског музеја у Београду где је ауторка, у најширем обиму, представила једну од најстаријих и најбогатијих колекција пиротских ћилима у Србији. Најзначајнији део те колекције, која броји 169 предмета насталих у интервалу од 1792.до 1932, чини већи број предмета насталих у првој половини 19. века и 24 батала, велика ћилима изузетне ликовне и културне вредности.

Етнографски музеј у Београду ће 2017. године имати част да буде домаћин узвратној изложби Музеја тепиха Азербејџана, где ће по први пут јавности Србије бити представљени ћилими и теписи Азербејџана.

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ПИРОТСКИХ ЋИЛИМА У ГЛАВНОМ ГРАДУ АЗЕРБЕЈЏАНА БАКУУ

Баку, 8. октобар - Синоћ је у Музеју тепиха Азербејџана, у Бакуу, у присуству представника политичког, културног и  јавног живота, дипломског кора и стручне јавности отворена репрезентативна изложба Пиротских ћилима: Игра шарених нити из колекције Етнографског музеја у Београду, ауторке Марине Цветковић, музејског саветника.

Изложбу је отворила заменица министра културе и туризма Азербејџана  Севда Мамадова (на фотографији бр.3 у прилогу), а речима захвалности присутне је поздравила др Мирјана Менковић, директорка Етнографског музеја у Београду (на фотографији бр.1 у прилогу) у присуству амбасадора Србије у Азербејџану Небојше Родића.

До 6. новембра 2016. посетиоци изложбе ће моћи да виде 26 одабраних Пиротских ћилима који представљају највиши домет текстилног стваралаштва Србије, и на којима се може сагледати специфичан развој и трансформација пиротског ћилимарства као дела ширих друштвено-економских и историјских промена српског друштва.

unnamed2

АНТРФИЛЕ

У име Друштва српско-азербејџанског пријатељства  које је покренуло иницијативу за представљање српске културне баштине  у Азербејџану задовољство поводом овог великог културног догађаја изразио је председник Друштва Зоран Сам који је указао на велики значај  ове изложбе, којом се Пиротски ћилими представљају управо у земљи која је симбол уметности израде тепиха и да први пут од свог постојања Музеј тепиха у Азербејџану отвара свој простор за једну страну институцију културе,а  управо је та привилегија припала нашој земљи и Етнографском музеју из Београда.

Baku-Muzej-1Baku-Muzej-2Baku-Muzej-3

Serbia-Azerbaijan business forum

Serbia-Azerbaijan business forum to be held next spring, economy ministry says. A Serbia-Azerbaijan
business forum will be held in the spring of 2017, which could considerably boost bilateral economic cooperation, it was said in a meeting yesterday between Serbian Economy Minister Goran Knezevic and Azerbaijani Ambassador in Belgrade Eldar Hasanov, local media reported, citing a press release from the Economy Ministry.
Knezevic said that bilateral cooperation could be further improved through greenfield investments, privatization of companies, and public-private partnership projects, while Ambassador Hasanov said that Azerbaijani firms are interested in taking part in investment projects in Serbia, according to the statement.

РАДМИЛА КАРАКЛАЈИЋ ЧЛАНИЦА СРПСКЕ РАЗВОЈНЕ АКАДЕМИЈЕ

Српска развојна Академија РАС примила је за дописног члана истакниту музичку уметницу Радмилу Караклајић.

Академија се руковидила чињеницом да је предложена кандидаткиња имала пола века успешног музичког рада током кога је остварила велики број  иновативних пројеката, пре свега, у области културне и уметничке сарадње између СФРЈ и СССР наводи се у образложењу предлога. Такође, непобитна је чињеница да је пријем Радмиле Караклајић у Српску развојну академију још једна у низу активности којима се исправљају пропусти учињени и прошлости према нашим угледним и заслужним културним и научним радницима.
 
Признање Радмили Караклајић на пригодној свечаности  у хотелу "Метропол Палас" уручио је председник РАС академик др Алек Ј. Рачић.
 
Истовремено за почасног члана РАС Академије изабран је председник Друштва српско-азербејџанског пријатељства Зоран Сам  коме  је признање уручио председник УО РАС академик Љубомир Стевовић. У образложењу се, поред осталог наводи,  да се Академија приликом овог именовања руководила чињеницом да је иновативни пројекат формирања таквог друштва од неоспорног значаја за духовно и биолошко очување српског народа.

Mihajlović i Hasanov o završetku izgradnje autoputa Ljig - Preljina.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović razgovarala je 5. septembra s ambasadorom Azerbejdžana Eldarom Hasanovim o realizaciji zajedničkih infrastrukturnih projekata i radovima na Koridoru 11.
Kako je saopštilo ministarstvo, sastanku je prisustvovao i direktor u kompaniji „Azvirt" Murat Turkoglu, a ministarki su predočene poslednje informacije o radovima na deonici Ljig-Preljina na Koridoru 11, za koje „Azvirt", kao izvođač radova, očekuje da budu završeni do kraja građevinske sezone.Mihajlović je rekla da je za Srbiju važno da ovako veliki infrastrukturni projekat bude završen na kvalitetan način, uprkos određenom probijanju ugovorenog roka. Mihajlović i Hasanov razgovarali su i o saradnji dve zemlje na projektu izgradnje Obilaznice oko Beograda, za koji je krajem jula potpisan Memorandum o razumevanju sa kineskom kompanijom „Sinohidro" i azerbejdžanskim „Azvirtom".

AzVirt zainteresovan za poslove u vezi završetka obilaznice oko Beograda, privatizaciju srpskih firmi

Azerbejdžanska kompanija za izgradnju puteva AzVirt zainteresovana je za poslove u vezi završetka obilaznice oko Beograda, privatizaciju srpskih firmi. Azerbejdžanska građevinska firma AzVirt zainteresovana je da se uključi u projekte za završetak obilaznice oko Beograda, rečeno je juče na sastanku između ministra građevine, transporta i infrastrukture Zorane Mihajlović i prvog čoveka Azvirta Kamila Alijeva, kojem je takođe prisustvovao ambasador Azerbejdžana u Srbiji Eldar Hasanov, objavljeno na veb sajtu ministarstva. AzVirt je glavni izvođać radova na deonici Ljig - Preljina dužine 40 km. na koridoru 11 u Srbiji, podseća se u izveštaju.
U odvojenom sastanku sa mandatorom za sastav vlade Aleksandrom Vučićem, Alijev je izneo zainteresovanost AzVirt-a za  privatizaciju srpskih firmi. U vestima s tim u vezi, juče je sprska vlada formirala radne grupe za problematiku obilaznice oko Beograda i druge investicione projekte putne  infrastrukture. Kada bude završena, beogradska obilaznica biće 46 km dugačka, sa po dve trake u oba pravca, četiri tunela i 41 mostom, navodi se u saopštenju ministarstva.

- - -
Azerbaijani road builder AzVirt interested in Belgrade bypass completion, privatization of Serbian firms. Azerbaijani construction firm AzVirt is interested in joining projects for the completion of the Belgrade bypass, it was said in yesterday’s meeting between Construction, Transportation and Infrastructure Minister Zorana Mihajlovic and AzVirt’s top man Kamil Aliyev, which was also attended by Azerbaijani Ambassador to Serbia Eldar Hasanov, according to a news release on the ministry’s website. AzVirt is the main contractor on the 40-kilometer Ljig-Preljina section of the Corridor 11 highway in Serbia, reports recalled.
In a separate meeting with Prime Minister-designate Aleksandar Vucic, Aliyev expressed AzVirt’s interest in the privatization of Serbian firms. In related news, the Serbian government yesterday gave the go-ahead for setting up a working group to handle the Belgrade bypass and other capital road infrastructure projects. Upon completion, the Belgrade bypass will be 46 kilometers long, with two lanes in each direction, featuring four tunnels and 41 bridges, according to a statement from the ministry.