Игра шарених нити

Етнографски музеј у Београду гостоваће са изложбом Игра шарених нити: колекција пиротских ћилима Етнографског музеја у Београду у Музеју тепиха Азербејџана у периоду од 7. oктобра до 6. новембра 2016. Кустос изложбе је Марина Цветковић, музејски саветник. Овај престижни музеј занимљивог архитектонског решења, отворен 2014, специјализован је управо за чување и презентацију тепиха и ћилима, једног од најважнијег сегмената културног наслеђа Азербејџана.
01url

На изложби Игра шарених нити Етнографски музеј истиче изузетну културно–историјску и уметничку вредност пиротског ћилимарства које представља највиши домет текстилног стваралаштва Србије. На изложби се на примеру 26 одабраних експоната сагледава специфичан развој и трансформација пиротског ћилимарства као дела ширих друштвено-економских и историјских промена српског друштва. Културна јавност Бакуа ће имати прилику да представљањем пиротских ћилима оствари увид у сличности и различитости орнаманета на теписима и ћилимима Азербејџана и Србије, насталих као резултат културне размене и контаката у 18. и 19. веку.

Изложбу прати и ликовно богато опремљен каталог на српском и енглеском језику Два лица- каталог пиротских ћилима Етнографског музеја у Београду где је ауторка, у најширем обиму, представила једну од најстаријих и најбогатијих колекција пиротских ћилима у Србији. Најзначајнији део те колекције, која броји 169 предмета насталих у интервалу од 1792.до 1932, чини већи број предмета насталих у првој половини 19. века и 24 батала, велика ћилима изузетне ликовне и културне вредности.

Етнографски музеј у Београду ће 2017. године имати част да буде домаћин узвратној изложби Музеја тепиха Азербејџана, где ће по први пут јавности Србије бити представљени ћилими и теписи Азербејџана.